2009. március 16., hétfő

Tépett szélű papír

Haladóknak ajánlom ezt a technikát.
Nagyon klassz, látványos hatást érhetünk el vele, de ha elsőre nem sikerül, ne adjuk fel. Nem túl könnyű feladat, de egy kis odafigyeléssel meg egy kicsit több idő ráfordításával biztosan sikerülni fog. Tessék gyakorolni ;-)

Ilyen:


1. lépés: megnyitás
Már annyiféle papírt tudunk készíteni, épp itt az ideje, hogy beletépjünk az egyikbe. Ezt a papírt ecset segítségével készítettem.


2. lépés: duplázás
Duplázzuk meg a papírunk rétegét és dolgozzunk a másolaton. Ez mindig jól jön, ha esetleg annyira "elrontjuk" az eredeti képet, hogy újra be kéne tölteni - a duplázással ezt a lépést elkerülhetjük. Az eredeti réteget tegyük láthatatlanná.

3. lépés: lasszó
Válaszuk ki az Eszközök ablakban a Szabadkézi kijelölés (lasszó) eszközt és a papír szélén jelöljünk ki egy szabálytalan vonalat. A papíron kívüli kijelöléssel ne foglalkozzunk, csak annyira figyeljünk, hogy a kijelölés eleje és vége érjen össze.


4. lépés: lágy szél
A papír rétegénél először ellenőrizzük le, hogy az átlátszóságot jelentő alfa-csatorna hozzá van-e adva (Réteg / Átlátszóság / Alfa csatorna hozzáadása). Mivel a lépés végén törölni fogunk, és azt seretnénk, hogy a törlés helyén átlátszó legyen a képünk és ne pedig fehér.
A kijelölésnek mossuk el a szélét (Kijelölés / Lágy szél). Az elmosás mértékének állítsunk be 15 px-t, majd törlés a Delete gombbal.


5. lépés: pipetta
A Színpipetta eszközzel vegyünk fel a papírról egy jellemző színt és az Előtérszínt állítsuk be ennél egy kicsit világosabbra.


6. lépés: új réteg
A lasszós kijelölésünket még ne szüntessük meg, hanem növeljük meg kb 20 px-el.
Hozzunk létre új réteget, és a most felvett világosabb színnel töltsük ki. Helyezzünk ezt a réteget alulra.


7. lépés: szűkítés
Szűkítsük a kijelölést 40 px-el, majd adjunk neki lágy szélt (15 px). Törlés a Delete gombbal. A felesleges részeket alulról radírral szedjük ki.


8. lépés: radírozás
Tegyünk alulra egy új, fehér réteget, hogy jobban lássuk, mit csinálunk. Válasszuk egy borzas tetejű radírt, nagyítsuk ki a képernyőt és radírozzuk végig a lasszóval kijelölt vonalat.


9. lépés: összefésülés és vetett árnyék
Ha elégedettek vagyunk, fésüljük össze a világosabb, tépett réteget és a papírunk rétegét.
Végül vessünk alá árnyékot.




A legalsó, fehér réteget ezután természetesen átszínezhetjük vagy akár lecserélhetjük más, mintás papírra is.

A 3. lépésnél a lasszós kijelölést nem muszáj ilyen alul megcsinálni, lehet nyugodtan jóval nagyobb darabot is letépni a papír tetejéből.

Készen is vagyunk :-)

Nincsenek megjegyzések: