2009. április 20., hétfő

Mentés .png formátumban

A .png formátum egy olyan képkiterjesztés, amely megőrzi az átlátszóságot. Vagyis, ha a munkánk során olyan képet készítünk, aminek az eredménye nem téglalap alakú (pontosabban szólva ez is téglalap alakú, csak nem minden része látszik ;-) )és azt szeretnénk, hogyha megnyitjuk a képet, akkor ne látszódjanak a nekünk nem kellő részek se fehéren, se feketén, akkor mentsük el a képünket .png formátumban.
Egyébként jó tudni erről a kiterjesztésről, hogy viszonylag kis helyet foglal el, így a nagyobb képeket is érdemes kipróbálni elmenteni ebben a formtumban is - akkor is, ha nincsenek rajta átlátszó részek.
Mentéskor ezt a nevet adjuk meg:
fáljnév.png
A Gimp figyelmeztet, mi meg hagyjuk, hadd exportáljon :-)

Aztán elkezdi a mentést. Én a következő beállításokat alkalmazom:
Vagyis az alap-paraméterekhez képest annyi a változás, hogy a 2. és az utolsó jelölőnégyzetből kiveszem a pipát.
Ja, arra figyeljünk, hogy a képen tényleg legyenek átlátszó részek - mondjuk, a háttér láthatóságát kapcsoljuk ki :-)
Készen is vagyunk :-)

3 megjegyzés:

Unknown írta...

Szia Ányi!
Végigcsináltam az egészet ( a vidám maszkosat) ezzel a png mentéssel. Minden ok volt, csak ott akadtam meg a végén, hogy hol kell a láthatóságot kikapcsolni, amit itt írsz az utolsó mondatodban?
meg még azt nem tudom (lehet, hogy kinevetsz), hogy melyik réteget kell menteni, mikor a végén mentek és a jobb oldali réteges ablakban melyik legyen bejelölve?

Ányi írta...

Szia Anette!
A láthatóságot a Rétegek ablakban tudod ki/bekapcsolni: a réteg neve előtti kis szem alakú ikonra kattintva.
Mentéskor azok a rétegek legyenek láthatók, amiket el akarsz menteni. Ha pl. van 3 réteget és egyszerre csak egy látszik, a másik kettőt kikapcsolod, akkor csak azt az egy réteget menti (illetve nem is a réteget, hanem a belőle látszó képet). Tehát azt mented mindig, ami a Képablakban látszik, s hogy mi látszik, azt a Rétegek ablakban tudod kapcsolgatni :-)

Unknown írta...

Köszönöm!! Próbálgatom...haladok is de lassan...már a fél napom elmegy rá....néha tiszta dili vagyok, hogy nem sikerül, de később mindíg visszatérek...
Nem akarom annyiban hagyni..piszkál a dolog, nem lehet, hogy nem tudok végre egy jó képet varázsolni.
Most olvasom az új bejegyzésedet is, aztán megyek gyakorolni:-)))