2009. május 9., szombat

Élesítés

Biztos előfordult már, hogy egy majdnem jó képet csináltunk. Azért majdnem, mert csak egy kicsit nem jó, mondjuk, homályos... Közeli képek készítésénél ez a gyakorlatlanabbaknál bizony előfordul... sőt a gyakorlottabaknál is :-) Mit lehet ilyenkor tenni? Tud segíteni a Gimp?
Hát persze ;-)

1. lépés: fotó megnyitása

2. lépés: fotó megduplázása
Csak a biztonság kedvéért, ha esetleg mégsem sikerül jól az élesítés :-) . A másolatot tegyük az eredeti kép alá (a Rétegek ablakban az alul található lefelé mutató zöld nyilacska segítségével).

3. lépés: életlen maszk
Bizony, a kívánt tevékenységünk nevével ellentétben életlen maszkot adunk a képnek. Megtaláljuk a Képablakban a Szűrők / Kiemelés / Életlen maszk útvonalon. Pipáljuk ki az Előkép jelölőnégyzetet, ha látni akarjuk a beállítások végzése közben, hogy milyen mértékben változik a képünk. A jobb alsó sarokban található kettős nyíl és az oldalsó gördítősávok segítségével könnyen tudunk mozogni a képen.
Ha kikapcsoljuk a maszkolt réteg láthatóságát (katt a Rétegek ablakban az előtte levő kis szemre), azonnal láthatjuk, milyen mértékben változott meg a képünk és hogy ez tényleg jót tett-e neki. Ha nem: Ctrl+Z-vel vonjuk vissza a műveletet és próbáljunk meg más paramétereket.
Érdemes kísérletezgetni a beállításokkal, hogy milyen méretű maszkot alkalmazunk. Ez attól is függ, mennyire életlen a kép, mert azért óriási+hatalmas csodákat nem lehet várni, de meg kell próbálni ;-).
Ha túl kontrasztos lenne a végeredmény, akkor a Színek / Fényerő-kontraszt menüpont beállításainál lehet vele kicsit korrigálni. Minden kép más beállítást kíván :-)



4. lépés: mentés
Persze azért ne feledjük, hogy az eredeti képet sem kell feltétlenül törölni... elfér :-)

Készen is vagyunk :-)

Nincsenek megjegyzések: