2010. május 13., csütörtök

Szelektív világosítás vagy sötétítés

Az Eszköztárban a legutolsó ikon a Szelekítv világosítás / sötétítés ikonja. Mostanában egyre gyakrabban használom, ha a képnek csak egy bizonyos részét szeretném csak világosabbá tenni, mondjuk az arcot, de használtam már háttér világosítására is.
Nagyon egyszerű a használata: festegetni kell vele, mint egy ecsettel. Míg fel nem engedjük az egeret, egy fokkal világosabb lesz a 'befestett' helyeken a kép. Ha felengedjük az egeret és ugyanazon a helyen megint festünk, akkor még egy fokkal világosabb lesz a kép és így tovább.
A sötétítéshez a Ctrl gombot nyomva tartva kell festegetni.
Mutatom a próbaképet: a jobb oldali részét változatlanul hagytam, a következő csíkon csak egyszer mentem át, a harmadik csíkon kétszer és így tovább.
Az alsó részén ugyanezt a sötétítéssel próbálgattam végig.
A szelektív világosító eszköz az ecsethez hasonlít, nemcsak a működésében, de a beállításaiban is. Ugyanúgy lehet változtatni az alakját, az átlátszóságát és a módot, mint az ecsetnél.
Ha a képünkön csak egy kis részt szeretnénk módosítani a fényerő terén, akkor mindenesetre javaslom ennek az eszköznek a kipróbálását, hiszem az ecsettel sokkal könnyebben körbe tudjuk határolni a módosítandó részt, mint a kijelöléshez használatos eszközökkel :-)

1 megjegyzés:

Margó írta...

Köszönöm, Ányi! Holnap kipróbálom!
Sokat játszom, próbálgatom a különböző lehetőségeket a GIMP-en, de Te mindig tudsz újat hozni, mutatni!
Köszönöm!