2010. augusztus 30., hétfő

Film

Nem, nem mozog, csak negatív, vagyis filmszalag. Ezt két képből készítettem, szerintem jópofa a végeredmény :)
Így készült:
1. lépés: rétegként megnyitjuk a képeket
2. lépés: a Képablakban kiválasztjuk a Szűrők / Egyesítés / Film menüpontot
3. lépés:a 'Kijelölés' fülön maradva különböző beállításokat tehetünk - én csak a betűk színét változtattam meg sárgára, a többi lehetőség maradt változatlanul:
4. lépés: az OK gomb lenyomása után külön Képablakban kapjuk meg az eredményt:
Fájl / Mentés másként .jpg formátumban és készen is vagyunk :)

2010. augusztus 27., péntek

Na, még egyszer...

Na, még egyszer nekiugrok a leírásnak, hátha...
Itt látszik, hogy egy feliratot készítettem el (vagyis a Szöveg eszköz az aktív):
Vegyük észre, hogy a felső vonalzón ott van egy kis fekete háromszög, amivel a segédvonalakat szoktuk lehúzni. Vigyük oda az egeret és csináljunk úgy, mintha segédvonalat akarnánk húzni:
Itt látszik a kicsit lehúzott segédvonal is. Aztán meg tegyük vissza a segédvonalat a helyére.
Most már nem is írni tudunk, hanem áthelyezni. Előszeretettel alkalmazom és remélem, így érthetőbb (?) a leírás :)

2010. augusztus 22., vasárnap

Gyors váltás

Nagyon sokszor használom az 'Áthelyezési eszköz'-t, szerintem ez a leggyakoribb. Éppen ezért ha más eszközzel dolgozok, és megint az 'Áthelyezés'-re van szükségem, elég körülményes előkotorni az Eszköztárt és rákattintani azt ezt jelző egymást keresztező nyilakra. Na jó, nem macerás, de lehet egyszerűbben is és egyébként meg miért ne engedhetnénk meg magunkak, hogy lusták legyünk?
Szóval, nagyon egyszerű a váltás:
vigyük fel a kurzort a segédvonalak elhelyezésére szolgáló kis fekete háromszögek valamelyikéhez /felül vagy bal oldalt, a vonalzóknál megtaláljuk) és húzzuk le egy pillanatra a kurzort a háromszögből (mintha segédvonlat szeretnénk elhelyezni), majd toljuk is vissza a helyére. Ennyi. Leírni kicsit talán körülmyes, de ha kipróbáljátok, szeretni fogjátok :)

2010. augusztus 16., hétfő

Vágás

A vágás műveletéről írtam már, jó sok elméleti bla-bla van benne, de mivel úgyis a gyakorlat teszi a mestert, aki még nem próbálta, annak elsőre nehezen jöhet össze.

Zsuzsi kérdezte tőlem (bocs, hogy csak most válaszolok!):
'A gimpnél ami nekem valahogy nehezen megy, illetve sehogy se az a vágás. Ha kijelölöm a területet semmi pénzért nem vágja ki, még az ikon is szürke nem engedi. Ha van egy kis időd kérlek segíts ebben nekem.'
Szerintem itt az lehet a gond, hogy nem kattintasz a végén a kijelölt terülte belsejébe. Próbáld meg légyszi, és írd meg, mire jutottál!

És egy másik gyakorlati dolog:
előfordulhat, hogy valaki nehezen tudja 'letenni' a vágóeszközt. Mert mondjuk kiválasztotta, de rájött, hogy mégsem akarna vágni. Ilyenkor mit kell tenni?
Be kell húzni az egeret az Eszköztár ablakban és ott már ki lehet választani egy másik eszközt, közben pedig a Vágóeszközt 'le is tettük'.

Megvagyok :)

Sziasztok,

biztos azt hiszitek, elvesztem, pedig nem. Egyszerűen csak úgy alakult, hogy nem jött új ihlet és új bejegyzés a blogra. No, meg aztán dolgozgattam is: csináltam Cilinek egy fejlécet a honlapjára illetve most is bíbelődöm ezzel-azzal.
De örömmel látom, hogy a számláló mutatója pörög... szóval, velem ellentétben ti nem hanyagoljátok a GIMPraffe-t :-) Előbb-utóbb jövök, csak győzzétek kivárni. Ha van valami kérés, szívesen fogadom! :-)
Üdv mindenkinek!

2010. augusztus 1., vasárnap

Mi van az adott rétegen?

Kicsit belekavarodhat az ember ebbe a kérdésbe, ha nem nevezgeti át szép szorgalmasan a rétegeket munka közben. Bevallom, én ezt a részt elsumákolom... de nem baj!
Egyszerűen rákattintok a rétegre és úgy csinálok, mintha ki akarnám húzni a helyéről, ami azért jó, mert ekkor egy kis bélyegképecskén mutatja, hogy mi is van a rétegen. Lustáknak kötelező!